analytics

Terapie cu animale

Prețioasa Mus și înțeleptul Max / Foto: Arhivă personală
Despre beneficiile pe care animalele ni le pot aduce, putem scrie pagini întregi. Am interacționat cu animale din frageda pruncie, având șansa unei copilării petrecute și la țară. Cred că aveam 4 ani, când Bobi, ciobănescul rudelor de la Măieruș mă trăgea cu sania. Am avut-o apoi pe Honey, o cățea husky care m-a învățat cum trebuie să te comporți cu un câine și care a făcut pui în mai multe rânduri, obligându-mă să învăț să mă comport cu 8 câini. Am avut pisici, am iubit un canar și un papagal care au ales să plece, am bazele instrucției cu caii, iar acum îmi întregesc viața labradorul Max și prețioasa albastră de Rusia – Mus. Amândoi au fost pregătiți special pentru a interacționa cu cei mai mici dintre noi, copiii. Fie pentru relaxare, fie pentru liniștire, fie ca bonus, Max și Mus au interacționat cu peste 50 de copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 18 ani.

Terapia asistată de animale este un adaos, o intervenție complementară diferitelor tipuri de tratament, în care se folosesc, în special, câinii instruiți pentru a fi ascultători, calmi și prietenoși. Mai multe studii au raportat o ameliorare a diferitelor dureri după ce pacienții au participat la sesiuni de terapie cu animale, cu precădere câini. Rapoartele măsoară scăderea catecolaminelor - dopamina, adrenalina și noradrenalina, și creșterea endorfinelor – moleculele fericirii, la persoanele care primesc vizite prietenoase de la câini.

Dincolo de beneficiile în combaterea diferitelor afecțiuni, terapia cu animale este despre sine. Despre îmbunatățirea stimei de sine, despre identificarea și învingerea fricilor, despre dezvoltarea competențelor sociale.
Vara trecută am avut o pacientă de 35 de ani care și-a schimbat cu totul perspectiva față de sine și modul de interacțiune cu ceilalți după ce a făcut terapie cu Romeo, un cal din rasa Semigreu Belgian, care cântărește  o tonă. Pacienta mea avea o reținere în a se adresa superiorilor. Romeo avea o iritație pe piele și trebuia să fie spălat și dat cu o cremă cicatrizantă o dată la două zile. O dată la două zile, mergeam împreună cu pacienta mea să îl spălăm pe Romeo, să îi descurcăm coama și coada și să îl dăm cu cremă.

Terapie cu cai / Foto: Arhivă personală
La ultima ședința, doamna în cauză a scos singură calul de o tonă din țarc, l-a legat la locul de spălat și s-au bucurat împreună de cea mai jucăușă și răcoritoare baie la grajd. În momentul în care și-a conștientizat forță interioară și modul în care ea trebuie folosită, pacienta a înțeles că nu există, de fapt, oameni superiori, ci suntem cu toții ființe de lumină, care funcționăm cu dragoste.

Revenind la Max și Mus, i-am expus în repetate rânduri, interacțiunilor cu cei mici. Max merge alături de mine în tabere cu copii de peste 4 ani, iar de anul trecut i s-a alăturat și Mus. Îi învățăm pe cei mici cum să urmărească o pisică sau un câine, ce ne spun urechile despre starea lor, cum ne văd animalele, de ce își mișcă coada sau de ce ne miros.

Prima tabără a lui Max - 2013 / Foto: Arhivă personală
Mă bucur să văd cât de ușor, copiii speriați de animale, se lasă alintați de Mus, cuceriți iremediabil de blănița ei dublă și moale, apoi accepta invitația la joacă a înțeleptul Max. Frica de animale vine din neștiință. Nimeni nu le mai explică celor mici cum să se raporteze la un animăluț. Poate noi, părinții lor, am mai avut ocazia unor vacanțe la țară, dar copiii din marile orașe suferă grav din cauza lipsei unei interacțiuni firești cu un animal. Prin terapia cu ajutorul animăluțelor special pregătite, frica puștilor dispare și ușor, ușor, se instalează o stare de încredere care va dura o viață.