analytics

Reiki


Energia Reiki / Foto: playbuzz.com
Am auzit de Reiki în urmă cu mai mulți ani, iar prima impresie, construită doar din ceea ce îmi spuneau diferite cunoștințe, a fost că este un fel de ritual religios, la care participă mai multe persoane. Nu m-a atras să știu mai mult, nu m-a interesat să experimentez. Am aflat ce este Reiki de nevoie, pe propria mea piele, când credeam că nimeni nu poate să îmi mai îndrepte spatele. De atunci au trecut patru ani, iar Reiki este bucurie și prosperitate pentru mine și pacienții mei.

Reiki este despre mâini, energie, vindecare, stare de bine. Mâinile care vindecă au fost, secole de-a rândul, în centru mai multor culturi asiatice. Japonezii sunt cei care au împrumutat de la chinezi primele forme de terapie cu ajutorul mâinilor, le-au dezvoltat și diversificat. Se spune că femeile din Japonia au fost cele care au practicat prima formă de Reiki, convinse fiind că energia feminină, maternă, este mult mai puternic vindecătoare decât cea masculină.

Bazându-se pe atingere și auto-vindecarea naturală a corpului, stimulată și ajutată prin metode specifice, terapia Reiki a fost redescoperită în secolul XX de către Mikao Usui, un călugăr budist japonez, care și-a dorit foarte tare să afle prin ce metode reușeau să vindece bolnavii atât Buddha, cât și Iisus.
Mikao Usui / Foto: reiki.org
A început prin a studia medicina tradițională japoneză, dar și pe cea vestică, alopată, filozofia, istoria religiilor, dar și metode de vindecare energetică tradiționale. A hotărât să se retragă într-o mănăstire budistă, unde a practicat timp de câțiva ani meditația Zen, a învățat limba sanscrită, reușind să descifreze un text budist străvechi în care a găsit răspunsuri la întrebările sale. Copleșit de descoperire și dornic să afle cum să integreze noile informații în practică, a decis ca timp de 21 de zile să meargă pe muntele Kurama, în apropierea orașului Kyoto pentru post și rugăciune. În cea de-a 21-a zi, se spune că o lumină s-a apropiat de el, l-a lovit în mijlocul frunții și l-a trântit la pământ.

Când și-a venit în fire, a văzut în fața ochilor textul pe care îl descifrase din sanscrită și informații despre modul în se pune în practică. A numit această metodă „Usui Reiki Ryoho - Sistemul lui Usui de tratare prin energie spirituală“. A început apoi să străbată Japonia, propovăduind Reiki, oferind tratamente și cursuri.

Până în 1926, când a plecat din această lume, părintele Mikao Usui a avut peste 2.000 de elevi și a instruit 21 de profesori/maeștri, care au predat mai departe aceasta metoda, Reiki fiind astăzi o metodă de tratament practicată peste tot în lume.

Cuvântul Reiki este alcătuit din două cuvinte japoneze - Rei care înseamnă "Înțelepciunea lui Dumnezeu sau Puterea Superioară" și Ki, care este "energia forței de viață". Cu alte cuvinte, Reiki este "energia forței de viață ghidată spiritual".

Simbolul Reiki / Foto: captura Youtube

Reiki are o filozofie simplă: identificarea, înțelegerea și integrarea cauzelor spirituale sau emoționale care au dus la apariția unui simptom fizic. În cazul Reiki, vindecarea nu este o ameliorare a durerii, ci atingerea unui gândiri care aduce bucurie și prosperitate, nu somatizare și îmbolnăvire.

Dacă plecăm de la premisa că suntem suma gândurilor noastre, atunci Reiki este practica perfectă pentru a găsi calea către împlinire. În cadrul sesiunilor de terapie, este acordată o mare importanță vindecării spiritului prin practica constantă a celor cinci principii Reiki. Sunt situații în care un gând somatizat este atât de puternic pe un organ, încât vindecarea corpului, așa cum o înțelegem prin intermediul medicinei tradiționale, apare abia după vindecarea gândurilor și a emoțiilor distructive.

Astăzi Reiki este o metodă de tratament și recuperare fizică și psihică, practicată la nivel mondial. Fiecare pacient Reiki se bucură de toată încărcătura energetică a unui Maestru, care a primit la rândul său învățătura Reiki de la un Maestru, și tot așa, ca într-un fir neîntrerupt, până la Mikao Usui. În ultimii 30 de ani, din ce în ce mai multe instituții medicale – clinici și spitale din întreaga lume oferă pacienților posibilitatea de a fi asistați în timpul operației sau pe perioada recuperării, de Maeștri Reiki.

Filozofia Reiki / Foto: Arhivă personală
Printre afecțiunile tratate cu ajutorul terapiei Reiki sunt: protruziile, herniile și toate afecțiunile coloanei, contracturile musculare, tulburările nervoase – frici, depresii, obsesii, afecțiuni psihosomatice, tulburări de comportament, afecțiuni cardiovasculare, dereglările circulatorii provocate de infarct, bolile de piele necontagioase, tumorile canceroase și necanceroase, afecțiunile digestive – boli de stomac sau intestine, mare parte din afecțiunile ginecologice, inclusiv sterilitatea, toate formele de reumatism, bolile de ochi, afecțiunile sistemului endocrin, ADHD, sindroame neurovegetative, diverse forme de diabet.

Reiki este o metodă simplă, ușor de aplicat, fără efecte secundare dureroase. Pe parcursul terapiei, pacientul simte, de cele mai multe ori, o senzație blândă de căldură, asemănătoare unei împachetări cu prosoape calde.