duminică, 15 mai 2011

Warhol de Romania

... asa ii place lui sa se autointituleze, dupa ce a citit el undeva intr-o revista ca a fost comparat cu Andy Warhol!
Un om care a trait cum putini isi pot imagina! Nu o sa scriu despre asta prea mult, e plin internetul!

Lasand la o parte trecutul zbuciumat, munca in port, puscaria, ghena si toate necazurile acest om are inca puterea si curajul sa zambeasca!


Nici operele lui Ion B nu le voi pune aici, se gasesc la galeria de care apartine  H'Art sau pe internet!

  „Dacă duceam o viață de boier, nu mai făceam io toate astea. Multe lucruri se reusesc în mizerie, în spații d-astea restrânse. Mie nu îmi trebuie nimic. Nu vreau să fiu bogat. Nu vreau decât să las și eu ceva în urmă.”  Ion B.
Ce au în comun Nicolae și Elena Ceaușescu, Brigitte Bardot, Charlie Chaplin, Stalin, actorii români, craniile, maimuțele, cîinii, tipele cu picioare lungi, steagurile, stemele, pancartele din perioada comunistă, Ion Iliescu, militarii?


Colaje și ingenuitate


Ion Bârlădeanu poate fi considerat reprezentantul unui pop-art ingenuu. A început să creeze colaje în regimul comunist și a continuat și după revoluție. Fără să aibă habar de vreun curent artistic, autorul de la marginea societății și-a urmărit doar pasiunea. Hobby-ul său e un război personal cu lumea reală. Nu are nimic dintr-un discurs artistic estetizant, ci este extrem de critic la adresa “adevărului” oficial.


Pop-art-ul adevărat


Despre “opera” lui Ion Bârlădeanu, care se întinde pe o perioadă de 30 de ani, s-a spus că s-ar înscrie în curentul artistic numit pop-art, apărut în anii ’50 în Anglia. Printre reprezentanții lui de seamă se numără: Richard Hamilton, Eduardo Paulozzi. Mai tîrziu, Richard Smith, Patrick Caulfield, David Hockney, Peter Philips, Pauline Boty.


La începutul anilor ’60 America va deveni scena cea mai importantă pentru afirmarea pop-artului, iar numele cel mai cunoscut și mai despomenit este cel al lui Andy Warhol.


Colajul


În arta plastică, colajul (din fr. coller = a lipi) constă în aranjarea și lipirea cu multă măiestrie a unor bucăți de hîrtie, pînză, lemn, pe o suprafață. Arta colajului a fost folosită de Georges Braque și Pablo Picasso la începutul secolului XX.


Instrumente necesare


Pentru artistul de la ghenă, istoria e o scenă, iar el nu face decît să arunce imaginea ei oficială în aer. Să îi recontextualizeze personajele, evenimentele. Pentru asta nu are nevoie decît de o foarfecă, de niște ziare, lipici (Pelicanolul era cel mai bun și și-ar fi cumpărat o tonă dacă ar fi știut că avea să dispară) și de inspirație. Ironic, subversiv, autorul colajelor știe că, fără o bună execuție, lucrările lui nu ar mai avea același impact.


Mesaj și circuit artistic


Atent la detalii și cu o anumită conștiință artistică, Ion Bârlădeanu a păstrat tot ce a făcut de-a lungul timpului. A debutat tîrziu, la 62 de ani, după o viață de homeless, dar fără ca mesajul “operei” sale să se fi alterat în timp.
Pariul cel mare al lui Dan Popescu, proprietarul Galeriei H’Art și galeristul care l-a lansat pe “nea Ionică”, este să reușească să introducă “opera” acestui om al străzii în circuitul oficial al artiștilor români contemporani.


Text preluat de pe pagina de facebook a artistului 


Nu pot decat sa ma inclin cu respect in fata unui astfel de om !

3 comentarii:

  1. De fapt e Andy Warhol.
    ..get your facts straight.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma enerveaza cumplit 'de Romania'. Adica, pula mea, noi n-avem nimic al nostru, trebuie doar sa comparam/copiem/importam marci consacrate? Pina si ţîţele cele mai faine sînt ale 'Pamelei Anderson de România'. Doamne! (Despre tip am vazut documentarul de la HBO, şi mi s-a parut absolut fantastic).

    RăspundețiȘtergere